JUMP

Met het project JUMP (JUnior Modulaire Prothese) richt de Mentelity Foundation zichop het stimuleren van bewegen bij mensen met een (gedeeltelijke) beenamputatie. Naar schatting zijn dit in Nederland 30.000 mensen. 

Bewegen is gezond en heeft positieve effecten op zowel ons lichaam als onze geest. Uit onderzoek is gebleken dat regelmatige lichamelijke activiteit voor mensen met een fysieke uitdaging kan leiden tot verbetering van de stemming, vergroting van het zelfvertrouwen en meer acceptatie van de eigen handicap. 75% van de Nederlandse bevolking doet aan een vorm van beweging.

Van de groep mensen met een fysieke uitdaging, 9% van de bevolking, beweegt echter slechts 24% regelmatig. Van de kinderen (jonger dan 18 jaar) met een lichamelijke handicap doet zelfs bijna driekwart niet aan beweging. Dat zijn ongeveer 15.000 kinderen. Het is tijd dat we hen in beweging brengen!

De oorzaak:

Op dit moment is het in Nederland zo geregeld dat je als geamputeerde één keer in de drie jaar aanspraak maakt op een nieuw been. Vervolgens moeten alle activiteiten worden uitgevoerd met dit been.

Vergelijk de situatie met nieuwe schoenen voor valide mensen. Stel je voor dat je slechts één keer in de drie jaar een paar schoenen mag uitzoeken. Kies je dan voor hardloopschoenen, sneakers of voetbalschoenen? Hoogstwaarschijnlijk ga je voor de sneakers, omdat je op die schoenen alles een beetje kan doen.

Voor mensen met een beenprothese is dit de realiteit. Zij kiezen nu voor de meest gangbare prothese, maar dit is meestal niet een prothese waar ze ook gemakkelijk mee kunnen sporten. Vaak vormen de kosten van additionele protheses, zoals sportprotheses, een grote belemmering. De prijs varieert van €3500 tot €6500. Dit wordt momenteel (nog) niet vergoed vanuit de basisverzekering. 

Onze oplossing:

De JUMP (JUnior Modulaire Prothese) heeft als doel om het bewegen voor mensen met een beenamputatie toegankelijker en goedkoper te maken. Om dit mogelijk te maken zal een innovatieve modulaire prothese ontwikkeld worden. Deze prothese biedt mensen met een (gedeeltelijke) beenamputatie de mogelijkheid om meerdere sporten uit te proberen en te beoefenen.

Het unieke aan deze modulaire prothese is de eenvoud die hij uitstraalt. De voet is erg makkelijk te verwisselen door de cliënt zelf. Deze prothese zal aanzienlijk goedkoper zijn, omdat de nieuwste materialen, die voor de productie gebruikt worden, een lagere kostprijs hebben. Bovendien hoeft er per persoon slechts één koker ontwikkeld te worden, die vervolgens aangesloten kan worden op meerdere voeten. Iemand krijgt daardoor de vrijheid om op zeer eenvoudige wijze verschillende sporten te beoefenen.

Zoals in de afbeelding hieronder te zien is, zal de koker per cliënt ontwikkeld worden. De pylon wordt zo aangepast aan het been van de persoon dat zijn/haar voet volledige bewegingsvrijheid heeft. Deze innovatie zorgt ervoor dat er verschillende soorten voeten kunnen worden aangebracht én gebruikt – zonder daarbij van koker te hoeven wisselen.

De JUMP stelt mensen met een beenamputatie niet alleen in staat om hun dagelijkse activiteiten gemakkelijker uit te voeren maar ook om meerdere sporten uit te proberen. Binnen dit project worden er momenteel drie voeten ontwikkeld, die toepasbaar zijn op de populaire sporten. Zodra dit bewezen succesvol ontwikkeld is, zal het aanbod worden uitgebreid.

Met de JUMP brengen we mensen met een beenamputatie in beweging. Help je mee?

Steun ons! Meer informatie aanvragen