Bibian Mentel

  • Onderbeen prothese
  • 27 september 1972
  • 1.72 m
  • Para snowboarder
  • 6 x Goud
  • Missie: Goud op de spelen in 2018

Bibian Mentel verloor op 27-jarige leeftijd haar onderbeen door kanker. Zij was toen topsporter en stond op het punt zich te plaatsen voor de Olympische Winterspelen in Salt Lake City, USA (2002).

4 maanden na haar amputatie stond ze weer op haar snowboard en 7 maanden later was ze weer Nederlands Kampioen bij de validen! Ondanks dat de kanker vijf keer terugkwam bleef zij snowboarden. Zo werd ze o.a. Wereldkampioen snowboarden 2010 en 2012. Nu snowboarden een officieel onderdeel van de Paralympische Winterspelen is geworden, iets waar Bibian ruim 8 jaar voor gevochten heeft, heeft ze goud gehaald tijdens de Paralympische Spelen in Sotsji.

Maar dat was helaas nog niet alles, kerst 2014 kreeg zij te horen de dat kanker opnieuw terug was in haar longen. Een grote schok omdat zij na 6 jaar schoon te zijn eindelijk durfde te geloven in een leven zonder kanker. Voordat Bibian onder ’t mes moest, reed zij, in goed overleg met haar arts alle wedstrijden. Met als resultaat 2 x Goud op het WK in La Molina! Nu herstellende van haar operatie is ze weer hard aan het trainen voor de spelen in 2018.

Bibian Mentel vindt sport belangrijk: “Minder validen kunnen meer dan zij denken, ze moeten er alleen meer voor doen. De Mentelity Foundation is er voor sporters die kijken naar mogelijkheden in plaats van beperkingen, het gaat om mentaliteit.”

Foto's

Sponsoren